Wat betekent de kleurcode op weerstanden?
De kleurcode op een weerstand is de wijze waarop de waarde van een weerstand wordt aangeduid. De code bestaat uit meerdere gekleurde ringen die op de porseleinen buitenkant van een weerstand zijn aangebracht. In Binas-tabel 17A of ScienceData-tabel 4.6 vind je een overzicht van de verschillende kleurcodes.
Betekenis van de kleurcode
De kleurcode bestaat meestal uit vier ringen. De kleuren van de eerste twee ringen geven het eerste en het tweede cijfer van de waarde van de weerstand aan. De kleurcode van de derde ring geeft het aantal nullen achter deze twee cijfers aan. De laatste ring geeft de tolerantie van de weerstand aan. Onder de tolerantie van een weerstand verstaan we de maximale afwijking in procenten van de aangegeven weerstandswaarde. Ontbreekt de laatste ring dan heeft de weerstand een tolerantie van 20%.
Er zijn ook weerstanden met vijf ringen. Hierbij geeft een extra derde ring het derde cijfer van de waarde van de weerstand aan.
De kleurcode geeft de waarde van een weerstand aan. De weerstand links (code: bruin, zwart, rood en goud) heeft een waarde van 1000 Ω (met een tolerantie van 5%). De weerstand rechts (code: blauw, groen, zwart, geel en bruin) heeft een waarde van 6500000 Ω = 6,5 MΩ (met een tolerantie van 1%). |
Ook niet-Ohmse weerstanden hebben een kleurcode waarmee de waarde wordt aangeduid. Deze kleurcode wijkt af van de hierboven vermelde codering van Ohmse weerstanden. Zie voor meer uitleg Binas-tabel 17A of ScienceData-tabel 4.6.