Hoe maak je een zoutbrug?

Let op! Neem altijd voldoende veiligheidsmaatregelen. Draag te allen tijde een veiligheidsbril en labjas en voer de experimenten bij voorkeur uit in een zuurkast of een goed geventileerde ruimte.

Zoutbruggen, voor gebruik in elektrochemische cellen, zijn er in verschillende soorten en maten. Een eenvoudige zoutbrug is te maken door een stukje filtreerpapier te gebruiken dat gedrenkt is in een verzadigde oplossing van kaliumchloride of kaliumnitraat.

Gel-zoutbrug

De meest gebruikte zoutbruggen zijn zogenoemde gel-zoutbruggen. Voor het maken van zo'n zoutbrug heb je de volgende stoffen nodig:

  • 3 g agar (zie onder)
  • 100 mL water
  • 7,5 g KCl of 10 g KNO3

Los het zout (KCl of KNO3) op in het water en breng de oplossing aan de kook. Voeg al roerende aan de kokende oplossing de agar toe en laat het mengsel 3 tot 5 minuten doorkoken. Blijf de oplossing tijdens het koken roeren.

Pak ondertussen een glazen of plastic buisje dat dienst moet doen als zoutbrug en sluit het aan één kant goed af.

Laat de agar-zoutoplossing enigszins afkoelen. Giet de oplossing vervolgens voorzichtig in het buisje terwijl de oplossing nog warm is maar voordat het begint op te stijven. Zorg dat er tijdens het vullen van de zoutbrug geen luchtbelletjes ontstaan! Laat de agar-zoutoplossing goed afkoelen en opstijven.

Bewaren

Sla de zoutbruggen zorgvuldig op. Zet ze bijvoorbeeld met de uiteinden in een verzadigde oplossing van KCl of KNO3. Belangrijk is dat ze niet uitdrogen.

Agar (ook wel 'agar-agar' of 'kanten' genoemd) is het extract van een soort zeewier en heeft een sterk gelerende werking. Het wordt onder andere gebruikt als bindmiddel in jam en pudding. Agar heeft ook een E-nummer, namelijk E406.
Agar is verkrijgbaar in de vorm van poeder en is te koop in natuurvoedingswinkels.


Aljevragen.nl neemt geen verantwoording voor de experimenten op deze site. Aangeraden wordt om zelf voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen.